Podsumowanie projektu „Mali wiekiem, ale wielcy eko-sercem”

Dzięki projektowi “Mali wiekiem, ale wielcy eko-sercem!” nr. 2022-3-PL01-ESC30-SOL-000097905 mogliśmy obserwować jak u najmłodszych rodzi się potrzeba dbania o planetę i pasja do tworzenia nowych zabawek czy prac plastycznych z materiałów z recyklingu.

Dzięki regularnym spotkaniom, które były nastawione na zaszczepienie w dzieciach miłości do naszej planety, natury, roślin i zwierząt, przedszkolaki zdobyły wiedzę i umiejętności w zakresie ekologii adekwatne do ich wieku. Jest to niezwykle ważne, ponieważ nasze nawyki, przekonania i zachowania zaczynają się kształtować już w najmłodszych latach naszego życia.

Dzięki temu projektowi powstały:

• warsztaty ekologiczne, podczas których przedszkolaki tworzyły przeróżne prace przy użyciu materiałów, które były zgodne z zasadą zero waste,
  • wykłady, dzięki którym uczestnicy dowiedzieli się wiele informacji na temat dbania o środowisko jak np. „Ochrona środowiska – dlaczego warto dbać o przyrodę i roślinność?”, „Pszczółki – małe bohaterki naszej planety” oraz wiele innych,
  • eko-akcje, które zachęcały najmłodszych do sprzątania naszej planety, sadzenia drzewek czy nawet do różnego rodzaju zbiórek, ktore były organizowane w przedszkolach.

Podsumowaniem projektu „Mali wiekiem, ale wielcy eko-sercem” jest flipbook – interaktywny poradnik ekologiczny, skierowany do najmłodszych, który zawiera w sobie wierszyk ekologiczny, cenne wskazówki dla eko-przedszkolaka, część z ekoplastyką i wiele więcej! Flipbook można znaleźć na naszej stronie internetowej (patrz na zdjęcie poniżej).

☘️ 🌱 🌳

Świat jest pięknym miejscem, w którym możemy dorastać i rozwijać się. Nie pozwólmy, aby to się zmieniło. Jesteśmy odpowiedzialni za stan naszej planety, dlatego dbajmy o poszerzanie świadomości ludzi w tym zakresie i edukujmy najmłodszych, aby ich działania i wybory w przyszłości odbywały się z troską o Matkę Ziemię.

Jesteśmy dumni z tego, że możemy obserwować jak dzięki naszemu projektowi rosną mali ekolodzy!