Gotowanie z resztek, czyli kuchnia „zero waste”

Czwartek, 18 stycznia 2024r.- to dzień pełen atrakcji i wrażeń dla grupy: Smerfy, Skrzaty, Kropeczki z Niepublicznego Żłobka i Przedszkola „Świat Dziecka” w Siewierza. W tym dniu dzieci uczestniczyły w warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach projektu „Mali wiekiem, ale wielcy eko-sercem” nr projektu: 2022-3-PL01-ESC30-SOL-000097905.
Na warsztatach przedszkolaki przygotowywali wraz z opiekunkami pizzę z resztek, czyli w duchu „zero waste”.

Na początku zajęć najmłodsi uczestnicy projektu rozwiązywali ćwiczenia i zagadki, które pozwoliły im uzyskać odpowiedzi na pytania: Z jakich składników wyrabiamy ciasto na pizzę? Jakie są rodzaje pizzy? Czym różni się tradycyjna pizza od pizzy polskiej? Jak dobierać składniki do rodzaju pizzy?

Później nastąpiła część praktyczna. Przedszkolaki przygotowywali ciasto drożdżowe na pizzę, smarowali sosem, komponowali dodatki według własnego smaku a na końcu posypywali serem. Wszystkie wypieki wyszły doskonałe. Dzieci jadły z apetytem przygotowywane przez siebie pizzę. Warsztaty kulinarne przebiegały w duchu „zero waste”.