Miedziane drzewko z recyklingu

Jesień dobiega końca. Coraz bardziej czuć chłód nadchodzącej zimy, dlatego dzieci z Niepublicznego Żłobka i Przedszkola „Świat Dziecka” w Siewierzu, aby zatrzymać złotą polską jesień uczestniczyli w kreatywnych warsztatach rękodzieła. Warsztaty odbyły się 15 listopada 2023 roku. Celem warsztatów było stworzenie miedzianego drzewka z recyklingu. Do wykonywania w/w przedmiotu wykorzystywane były materiały, które zazwyczaj nie służą do zabawy lecz lądują w koszu tj. drut miedziany z uszkodzonego silnika elektrycznego, guziki „ze swetra od babci”, kubeczek eko po napojach, stare gazety, czyli przedmioty którym daliśmy drugie życie.

Podczas wspólnego spędzenia czasu powstawały jedyne w swoim rodzaju kreatywne prace.

Na zakończenie przedszkolaki z grup: Skrzaty, Smerfy, Kropeczki wspólnie namalowali farbami duże, jesienne drzewo, którego liście stanowiły odbite dłonie dzieci w różnych kolorach.

Tego rodzaju warsztaty to świetna okazja do promowania ekologii wśród dzieci.

Warsztaty zorganizowane zostały w ramach projektu „Mali wiekiem, ale wielcy eko-sercem” nr projektu: 2022-3-PL01-ESC30-SOL-000097905.